boekbespreking

Burn-out en stralen? Zijn dat geen tegenovergestelden? Een contradictio in termini? Marina Schriek slaagt in haar boek de zwaarte van de burn-out weg te halen. Of de lezer ook inderdaad weer gaat stralen weet ik niet, maar na het lezen van het boek heeft men in elk geval veel stof tot zelfreflectie gekregen en dat vanuit een positieve invalshoek.WP_20150228_09_04_24_Pro

Ik viel in de boekwinkel voor de gedurfde titel. Een beetje twijfelend schaarde ik het vooringenomen in de hoek van websites met de titel: ‘slank-in-8-dagen’ of ‘nooit-meer-roken-in-drie-stappen’. Beloftes die meestal loze reclamekreten blijken te zijn. En toch was ik nieuwsgierig. De opmaak van het boek oogt eenvoudig, maar wel overzichtelijk. Prettig lettertype, fijne hoofdstukindeling en hier en daar quotes bij wijze van samenvatting. Het boek geeft oefeningen, die meestal vrij makkelijk zijn uit te voeren. Er staan een aantal casussen in die echter meer een reclame voor de methode lijken, dan dat ze een werkelijk toegevoegde waarde hebben. Verder wordt er veel andere literatuur aanbevolen, toevallig allemaal van dezelfde uitgever waardoor ik opnieuw aan de ‘slank – in -8-dagen’- categorie moet denken.

Jammer, want het boek is LEUK! Marina Schriek heeft een bijzonder prettige en luchtige manier van schrijven. Haar ervaring blijkt uit de manier, waarmee ze de lezer met de bekende uitvluchten en manieren van zelfbeklag confronteert. Vooral in haar humor zie ik de kracht van dit boek.  Om even Brigitte Kaandorp te citeren… ja, je hebt een “heeel zwaaar leven”, maar zegt Marina Schriek ‘Als je jezelf steeds weer een oplawaai met die knuppel verkoopt, dan hamer je jezelf nog vaster en dieper de put in.’  Keer die negatieve gevoelens om en ga weer stralen, raadt zij aan. Het woord stralen is een leuk gevonden acrostichon, een lettervers of naamdicht, voor de volgende stappen:

Sta stil bij waar je bent

Twijfel niet aan je lijf

Realiseer je dat je aan het leren bent

Apprecieer je dromen

Lauwer jezelf

Exploreer je mogelijkheden

Navigeer op je gevoel

“Gefeliciteerd met je Burn-out” is een vlot geschreven boek vol humor en goede tips. Je moet er echter tegen kunnen, dus een stukje proeflezen voor aanschaf kan hier zeker geen kwaad.

Na het lezen van dit boek ben je niet ‘in-8-dagen-slank’, maar je hebt kunnen STRALEN en dat kan helpen, want

“een glimlach geeft een glimlach”.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s