Schattenjacht/Schatzsuche/Treasure hunt

gedichten en aquarellen van Susanne Ahlers

Schattenjacht/Schatzsuche/ Treasure hunt heet het nieuwe boek van Susanne Ahlers en een zoektocht naar de schat is het! Zelf zegt zij in het voorwoord de lezer – of kijker – mee te nemen in haar ontwikkeling van haar aquarel-verftechniek, maar ook in haar gedichten lijkt Susanne Ahlers steeds op zoek te zijn.
Zij zoekt naar het verleden en deelt haar kennis van en liefde voor de rijke Griekse mythologie. Is in “Odysseus en Circe’s son” nog duidelijk haar eerdere stijl met acryl-techniek uit haar eerdere boek te herkennen, zijn in een paar aquarellen over de Oresteia, met onder andere Cassandra en Achilles in de hoofdrol, de originele voorbeelden te herkennen. De objecten in de schilderijen zijn meer omkaderd, wat ook door het gebruik van inkt wordt bewerkstelligd.
In veel schilderijen en teksten komt haar verleden veelvuldig in woord en beeld aan bod. We zien bijvoorbeeld huizen uit haar geboorteplaats, Lübeck, en zelfportretten als een jonge vrouw. Over deze herinneringen hangt een bepaald soort ‘dromerigheid’. Susanne Ahlers schildert natuur, herinneringen en verleden met heldere kleuren. De dieren, zee- en poldergezichten hebben een transparantie, een luchtigheid, waarbij de aquareltechniek volledig tot zijn recht komt.
Haar taalgebruik is eveneens schilderend. Bij de lezer ontstaan beelden – in dezelfde kleuren (veel blauw)– voor het innerlijke oog. Susanne Ahlers schrijft in het Engels, Nederlands, en Duits. De meertaligheid in de titel wordt ook in het boek vastgehouden. De teksten gaan over eenzaamheid (“Solitude”), droefenis, verwarring (‘Time Out”) en verdwalen, maar nergens wordt het zwaar of duister. In een van haar teksten schrijft zij over “minzenhafte Leichtigkeit”, een muntachtige luchtigheid, een gevoel dat in het hele boek, met uitzondering van de aquarellen over de klassieke mythes, overheerst. De toon, de kleuren van de aquarellen geven fijne en blije accenten.

En zo vind je telkens weer een diamantje, een sprankel, en blijft de lezer vol plezier meegaan op schattenjacht.

Schattenjacht

Een aanrader!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s